Istnieją pewne produkty, których zawsze warto unikać, jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu. Tyczy się to szczególnie kobiet przechodzących menopauzę. Dobrze jest wykluczyć z diety tę żywność, która może w łatwy sposób doprowadzić do przyrostu wagi, uderzeń gorąca i negatywnie wpłynąć na ogólne samopoczucie.
Tłuszcze nasycone
Boczek, chipsy, margaryna, ciastka, zupy oraz sosy w proszku, białe pieczywo i wypieki – to produkty, które choć są smaczne, zwiększają ryzyko przybrania na wadze i zachorowania na choroby serca. Lepiej zastąpić je ciemną mąką, ryżem nierafinowanym, komosą ryżową lub batatami.
Cukier i gluten
Zbyt duża ilość tych substancji może rozregulować poziom glukozy w krwi i zaburzyć odpowiedź organizmu na wyrzut insuliny. Wybierz zdrowszą opcję słodzenia, jak chociażby miód lub cukier kokosowy.
Sztuczne słodziki
Powszechnie stosowane słodziki, takie jak aspartam, obecne np. w dietetycznych napojach gazowanych i gumach do życia, nie niosą rzeczywistych korzyści dla zdrowia, a nawet mogą szkodzić. Jeśli jesteś w stanie, najlepiej zrezygnuj ze słodzików, szczególnie jeśli walczysz z uzależnieniem od cukru. Miłość do słodyczy jest nawykiem, który szybko zniknie, jeśli dasz sobie szansę. Woda jest najlepszym napojem do picia podczas posiłków, jak również nie ma sobie równych, jeśli chodzi o gaszenie pragnienia.
Alkohol
Alkohol blokuje receptory estrogenowe w ciałach kobiet i nie jest to korzystne, ponieważ w połączeniu z obniżającym się poziomem hormonów możesz doświadczać huśtawek nastroju. Pamiętaj także, że alkohol jest wysokokaloryczny i pobudza apetyt, co może skutkować przyrostem wagi. Wstrzymanie się od picia alkoholu pozytywnie wpływa również na sen, podczas którego Twoje ciało i mózg najlepiej regenerują się, tak abyś była gotowa na kolejny dzień. Nawet małe ilości alkoholu przed pójściem do łóżka niekorzystnie odbijają się na procesie regeneracji.
Pikantne potrawy
Często zaleca się, aby kobiety przechodzące menopauzę unikały pikantnych dań. Odczuwanie skutków menopauzy jest sprawą bardzo indywidualną, jednak przyprawiona na ostro żywność może pobudzać zakończenia nerwowe, powodując w konsekwencji rozszerzenie naczyń krwionośnych i uderzenia gorąca6.
Inna żywność wpływająca na Twoje samopoczucie
Jeśli już odczuwasz wrażliwość na pewne rodzaje żywności, może okazać się, że powinnaś unikać ich również podczas menopauzy. Co więcej, możesz mieć ukrytą nadwrażliwość na żywność, która dopiero w okresie menopauzy objawia się po raz pierwszy w postaci wzdęć, nudności, gazów i zaparć. Nabiał, jaja i pomidory to przykładowe produkty, które mogą wywołać tego typu reakcje organizmu. Obserwuj uważnie wszelkie nowe dolegliwości i unikaj żywności, która je wywołuje.